top of page

הנך נמצא/ת כאן

מדריך לסטודנט/ית המתחיל/ה

מאמר למגזין מקוון

התפרסם במגזין "SARENA"

שלום שנה א' וברוכים הבאים לאקדמיה. במדריך זה, ננסה לחשוף בפניכם את האמת מאחורי התואר, את החיים האקדמיים האמיתיים, בכדי שתוכלו להפוך את המסלול לעבר התואר הנכסף לקצת יותר נסבל, ואולי אפילו להיהפך לחוקרים אקטיביים בעצמכם, סקרנים, נלהבים, שרוצים לשנות. סביר להניח שלא, וזה בסדר גמור. העיקר שתעברו את התואר בשלום.

בכדי לא להפיל עליכם את הכל בבת אחת, ולא לקפוץ אל כאוס הבחינות והעבודות כבר מעכשיו, נציג את הדברים בהדרגתיות ונתחיל מהתחלה. השבועות הראשונים של הלימודים מיועדים לשני דברים עיקריים - הכרת המרחב האקדמי והסתגלות למערכת הקורסים. בדרך כלל, בשבוע הראשון, והשני, ולפעמים השלישי, יש נטייה להיכנס לשוק. הכול חדש ולא כל כך ברור איך להתמודד עם החיה האקדמית הזו. אל דאגה, השוק דועך לאט לאט במהלך השנה וסביר להניח שכבר בסוף השנה תרגישו פז"מניקים, לעומת הסטודנטים החדשים שיגיעו ליום הפתוח או לימי ההיכרויות בחוגים השונים.

אל תחששו לשאול שאלות

אין מה לעשות, בכדי להכיר טוב את הפקולטה והחוג בהם אתם עומדים להעביר את שלוש השנים הבאות, צריך להפעיל את שרירי הרגליים. סביר להניח שתטעו מספר פעמים בחדר/כיתה/אולם או שתעלו לקומות העליונות כשלמעשה תחפשו את האולמות שבדרך כלל נמצאים בקומות התחתונות. אל תתנו לזה להרתיע אתכם, זה קורה לטובים ביותר. זה מעצבן, נכון, אבל לפחות תתנחמו בכך שאתם מממשים מסורת אקדמית עתיקת יומין, בייחוד אם אתם לומדים באוניברסיטת תל אביב, בה בעבר שיעורי הספורט נחשבו בגדר חובה. בכדי להפחית את כמות העליות והירידות במדרגות, ולמנוע התכווצויות בשרירים אחרי השיעור הראשון, כדאי לשאול סטודנטים אחרים, בין אם אלו שלומדים אתכם ובין אם אלו שחולפים לידכם במסדרונות.

בחנו בשבע עיניים את תנאי הקורסים

במרבית האוניברסיטאות, השבועיים הראשונים ללימודים מאפשרים לסטודנטים/יות לבחון את הקורסים השונים. במהלך השבוע השלישי ללימודים ניתן לשנות אותם, במידת הצורך. בחלק מהפקולטות, שבוע השינויים מתרחש בשבוע השני לסמסטר. נצלו את השבועיים האלו באופן אפקטיבי, שכן לאחר מכן, כל שינוי יעלה לכם ביוקר. שלושת האלמנטים החשובים ביותר בכל קורס הם מידת העניין שלכם, המרצה והבחינה/מטלה בסוף הקורס. אלמנטים משניים כוללים בין היתר את מועד הקורס ובדיקת הנוכחות. במהלך השבועיים הראשונים, כדאי לכם לבחון עם עצמכם, ועם סטודנטים אחרים, האם הקורס מעניין, האם המרצה משעמם ודידקטי או שמעביר את החומר בצורה עניינית ומרתקת, והאם יש עבודת סוף קורס או בחינה ומתי יש לעשות/להגיש אותה? כמו כן, בשיעורים הראשונים תוכלו לבחון האם מועברת רשימת נוכחות או שהמרצה בודק/ת בעצמו, והאם מועד השיעור תקוע באמצע המערכת או דורש מכם להגיע בשעת בוקר מוקדמת? כל אלו לא תקפים, כמובן, לקורסי חובה, אותם אתם נדרשים ללמוד גם אם הם משעממים בטירוף ודורשים מכם לקום בשש בבוקר או להישאר באוניברסיטה עד לשמונה בערב. עם זאת, גם אותם ניתן לצלוח בחתיכה אחת באמצעות טריקים שונים ומשונים...

תלמדו ללמוד בכוחות עצמכם

האקדמיה היא לא התיכון, היא בנויה אחרת ודורשת דרישות אחרות מהסטודנטים/יות. אחד האלמנטים העיקריים בה הוא עצמאות רבה יותר, דבר המהווה בתור יתרון עצום, מאחר שאז אתם יכולים לבחור את המערכת בעצמכם, לא להגיע לקורסים (כל עוד לא עברתם את מכסת שלוש ההיעדרויות), לצאת לפני סיום השיעורים וכיוצא באלו. עם זאת, עצמאות זו דורשת אחריות אקדמית גדולה, מאחר שאתם נדרשים ללמוד בכוחות עצמכם ולבנות מערך לימודים מדורג וריאלי, כזה המאפשר לקרוא את מאמרי החובה בסילבוס בין השיעורים ולא בבת אחת לפני הבחינה. מעבר לכך, חשוב לזכור שבקורסים גדולים, בהם לומדים 200-300 סטודנטים/יות, למרצה אין באמת זמן או פנאי לפתור בעיות אישיות או לבדוק אם אתם עומדים בקצב. נכון, בחלק מקורסי המבואות ישנם מתרגל/ים העוברים אתכם על החומר בקורסי התרגול, או שמעשירים אתכם במאמרים נוספים... הם אולי יהיו זמינים ונגישים יותר לבעיותיכם, אך עדיין, כדאי ליצור לעצמכם משמעת אקדמית משל עצמכם. אם אינכם יכולים לעשות זאת לבד, ישנם גורמים רבים, בין אם בתוך האוניברסיטה ובין אם מחוצה לה, שישמחו לעזור לכם לטוות רשת ביטחון אקדמית שתעזור לכם לעבור את השנה הראשונה בשלום ולהצליח במהלך התואר.

(C) כל הזכויות שמורות לאירית ראב

bottom of page